Jak olejek arganowy odmładza skórę?

Dzisiaj będzie o olejku arganowym. Na pewno znasz tę nazwę i wiesz, że ma fantastyczne właściwości, wpływa odmładzająco na skórę i warto stosować kosmetyki, które go zawierają. Ale czy zastanawiasz się dlaczego jest tak rewelacyjny? Przeczytaj nasz wpis, a wszystkiego się dowiesz.

Skąd się bierze i co ma w sobie olejek arganowy?

Olejek arganowy nazywany jest eliksirem młodości, płynnym złotem i tak jak złoto, jest prawdziwym skarbem. Pozyskuje się go z surowych orzechów drzewa arganii żelaznej, które rośnie w południowo-zachodniej części Maroka, a wytwarzany jest w półautomatycznym procesie, bardzo czaso- i pracochłonnym. Olejek arganowy ma właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Olej arganowy to prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, antyoksydantów takich jak związki fenolowe, karotenoidy i witamina E, nazywana witaminą młodości, a także substancji takich jak sterole, czy tirukalol. Wpływ tych wszystkich elementów w oleju arganowym na organizm człowieka nie jest jeszcze do końca zbadany, ale wiadomo na pewno, że wykorzystanie kosmetyków zawierających ten olej przynosi wiele korzyści.

Właściwości medyczne i kosmetyczne składników olejku arganowego

Wiadomo na pewno, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 zapobiegają rozwojowi kamicy żółciowej i choroby wrzodowej, a także miażdżycy, nadciśnienia i chorobie wieńcowej. Kwasy wielonienasycone omega-3 i omega-6 mają działanie przeciwzapalne, usprawniają pracę mózgu, nerek i wątroby. Spożywając olej arganowy – bo występuje on zarówno w wersji kosmetycznej, jak i spożywczej – należy jednak mieć na uwadze, że nadmiar NNTK w diecie może być szkodliwy.

Zawarte w olejku arganowym antyoksydanty mają zbawienny wpływ na skórę. Wtamina E, jako przeciwutleniacz, przeciwdziała starzeniu się skóry, czyli pojawianiu się zmarszczek. Wspomaga regenerację płaszcza hydrolipidowego naskórka i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, jak słońce i wiatr. Ten cudowny kosmetyk polecany jest dla skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień, a także dla alergików. Można go bezpiecznie stosować przy łuszczycy, czy egzemie. Zastosowany u osób ze skórą trądzikową, reguluje wydzielanie sebum. Szeroki wachlarz pozytywnych oddziaływań czyni z niego bardzo pożądany składnik wielu kosmetyków.

Komentarze

Komentarz

Komentarze

    Zostaw komentarz

    Musisz być zalogowany aby komentować.

    X